Kollagén
A kollagén az ízületek, a porcok, a csontok, az ínak és más kötőszövetek egészségének gondoskodására szolgál. Ahogy öregszünk, a szervezet természetes kollagéntermelése csökken, ezért fontos, hogy biztosítsuk ennek a fehérjetípusnak az optimális szintjét. A szervezetben a kollagén alacsony szintje az ízületek egészségének romlásához, valamint a váz- és izomrendszer problémáihoz vezethet. A kollagént tartalmazó készítmények azonban nem csak az idősek körében népszerűek. A fitnesz és más sportok rajongói is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ezáltal gondoskodhatnak a nagy terhelésnek kitett ízületekről.
Ahogy az már említésre került, a kollagén a szervezet természetes alkotóelemei, a fehérjék közé tartozik. 28-féle különböző kollagént ismerünk, amelyek közül az I-es és a II-es a legfontosabb az ízületek egészségének szempontjából.
- Az I-es típus fontos, mivel ez található meg a csontokban, az ínakban és az ínszalagokban.
- A váz- és izomrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen II-es típusú kollagén a porcokban található meg.
- A III-as típusú kollagén, többek között, az izmokban, az érfalakban és a belső szervekben található meg.
A kollagén hiánya a szervezetben ízületi problémákat, az ínszalagok és porcok merevvé válását és csökkent rugalmasságát, valamint izomgyengeséget okozhat – ez az oka annak, hogy nem szabad alábecsülni ennek a fehérjének a fontosságát.
A kollagént általában állati szövetekből állítják elő, elsősorban tengeri állatokéból, mivel ez a fajta kollagén, a marhából származóhoz hasonlóan, hatékonyan szívódik fel. Ha felszívódásról van szó, a hidrolizált kollagén a legjobb választás, amit hidrolízissel állítanak elő – ennek során a kollagén rostjai kisebb aminosavláncokra bomlanak, amik könnyebben emésztődnek.
A kollagénkészítményeket gyakran dúsítják C-vitaminnal is, ami támogatja a szervezetben a kollagén termelődését.